بزرگ شدن پروستات یکی از بیماری های مرتبط با مردان است که با افزایش سن ممکن است رخ دهد. در این مقاله به بررسی مشکل بزرگی پروستات می پردازیم و علل و علائم بزرگی پروستات را توضیح می دهیم، نکات آموزشی در مورد نحوه درمان آن را به شما ارائه می دهیم.

تا پایان مقاله با دکتر کیوان آقامحمدپور همراه باشید

غده پروستات چیست؟

پروستات غده ای است که فقط در بدن مرد وجود دارد و عملکرد آن افزایش تعداد اسپرم، تنظیم pH اسپرم و افزایش شانس باروری است. این غده در زیر مثانه و جلوی مقعد قرار دارد. در هنگام انزال، غده پروستات اسیدیته و قلیایی بودن اسپرم را کاهش می دهد و شانس لقاح تخمک را افزایش می دهد.

اندازه پروستات چقدر است؟

هیپرپلازی پروستات یک بیماری بسیار شایع در مردان مسن است که نیمی از مردان بالای 50 سال از آن رنج می برند. وزن پروستات به طور معمول حدود 20 گرم است، اما با رشد پروستات، این غده می تواند تا 200 گرم نیز رشد کند. البته اندازه پروستات بزرگ شده در افراد مختلف متفاوت است و مواردی وجود دارد که اندازه پروستات بزرگ شده ظریف باقی می ماند.

غده پروستات چیست؟

بزرگ شدن پروستات نشانه رشد بیش از حد بافت در پروستات است. این مشکل به خودی خود خطرناک نیست و با دارو یا جراحی قابل درمان است. بزرگ شدن پروستات در صورتی که باعث انسداد مجرای ادرار شود می تواند باعث مشکلات کلیوی شود.

چرا پروستات بزرگ شده است؟

همانطور که گفتیم بزرگی پروستات در مردان بالای 45 سال بیشتر دیده می شود و با افزایش فاکتور سن احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. علاوه بر سن، علت بزرگ شدن پروستات به وضعیت جسمانی فرد نیز بستگی دارد. البته اینکه افزایش سلول های پروستات یا بزرگ شدن پروستات به عوامل محیطی مانند ورزش و رژیم غذایی مرتبط است هنوز مورد بحث است.

عوارض بزرگ شدن پروستات

این به این دلیل است که پروستات در زیر مثانه قرار دارد. بزرگ شدن پروستات بر مجرای ادرار فشار می آورد. این امر منجر به نشت ادرار می شود.معمولاً افراد مبتلا به این بیماری با عوارضی مانند تکرر ادرار، تأخیر در دفع ادرار، تکرر ادرار، سوزش در هنگام ادرار، قطع ادرار یا تخلیه کامل ادرار مواجه می شوند.

این عوارض خطر ابتلا به عفونت ادراری را نیز افزایش می دهد. به همین دلیل وقتی بزرگ شدن پروستات باعث مشکلات ادراری می شود ممکن است با بیماری های سیستم ادراری و بیماری های کلیوی همراه باشد که در این صورت فرد باید با جراح پروستات مشورت کند.

در زیر به مهم ترین علائم بزرگی پروستات اشاره می کنیم:

ناتوانی کامل در دفع ادرار

تکرر ادرار

سوزش و مشکل در ادرار کردن

کندی ادرار

احساس فشار بیش از حد در هنگام ادرار

بی اختیاری ادرار

کاهش فشار جریان ادرار

عوارض پروستات در صورت پیشرفت بیماری:

سنگ ریزه

بیماری های کلیوی

ادرار خونی

سرطان پروستات

بزرگ شدن خوش خیم پروستات

پروستاتی که از نظر سنی بزرگتر از حد طبیعی باشد، هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا هیپرپلازی پروستات (BPH) نامیده می شود. لازم به ذکر است که اندازه پروستات با سرطان پروستات متفاوت است. اما این دو می توانند با هم پیش بروند. در واقع با ظاهر شدن یک پروستات بزرگ، این وضعیت منجر به بروز بیماری های جدی تری از جمله سرطان پروستات می شود.

اگر به موقع درمان نشود، می تواند منجر به سرطان پروستات شود. البته تشخیص این مشکل بر عهده پزشک خواهد بود و آزمایشات خاصی انجام می شود.

بزرگ شدن پروستات در مردان جوان

همانطور که گفتیم بزرگ شدن پروستات یکی از عوارضی است که مستقیما با افزایش سن ارتباط دارد. بنابراین مردان بالای 40 سال به این موضوع مبتلا می شوند اما گاهی دیده می شود که مردان جوان نیز با این مشکل مواجه می شوند.

اگرچه احتمال بزرگ شدن پروستات در مردان جوان کمتر است، اما تحت تأثیر عواملی مانند ژنتیک، رژیم غذایی و اضافه وزن، مردان جوان نیز می توانند با این مشکل مواجه شوند.

اگر پروستات زیر 40 سال بزرگ شود، اگر مشکل خفیف باشد، درمان ممکن است به تعویق بیفتد. البته این به معنای عدم وجود درمان نیست. معاینه سالانه پزشک کلیه همچنان اهمیت دارد و در صورتی که بیمار مشکل ادرار یا نارسایی قلبی نداشته باشد با نظر پزشک می توان درمان را تا سنین بالا موکول کرد.

درمان بزرگی پروستات

درمان سرطان پروستات بسته به شرایط و شرایط متفاوت خواهد بود. در واقع پزشک سرطان پروستات با توجه به سن بیمار و علائم بیماری، درمان مناسب را به شما ارائه می دهد. اما به طور کلی، بزرگ شدن پروستات را می توان با جراحی، درمان های داخل مطب یا داروهای تجویزی درمان کرد.

اگر می خواهید بدانید که چگونه بزرگی پروستات را درمان کنید یا پروستات بزرگ را کوچک کنید، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

را افزایش می دهد

جراحی موثرترین درمان برای بزرگ شدن پروستات است، اما همیشه بهترین درمان نیست. در مرحله اول در صورت عدم نیاز به درمان فوری، پزشک از روش های کمتر تهاجمی استفاده می کند. اما اگر بیمار مسن تر باشد و فرد مسن به حساب بیاید، نمی توان از روش های وقت گیر استفاده کرد و پزشک تصمیم می گیرد که به سرعت بزرگی غده پروستات را با جراحی درمان کند.

جراحی پروستات مانند همه جراحی ها دوران نقاهت و عوارض خاص خود را دارد. بی اختیاری ادرار و مشکلات نعوظ از جمله عوارض موقت جراحی پروستات است.

درمان بستری در بیمارستان

اگر بیمار علائم و درد منفی داشته باشد، پزشک می تواند با برخی روش های درمانی او را در مطب درمان کند. این روش نسبت به جراحی عوارض کمتری دارد و گاهی اوقات پزشک پروستات بهتر از جراحی است.

یکی از این روش ها گرمادرمانی پرتودرمانی یا TUMT است. در این روش، پزشک با استفاده از دستگاه مایکروویو مخصوص، حرارت کنترل شده را به قسمت های مورد نظر بدن ارسال می کند. از طریق گرما، انسداد مجاری ادرار و سایر مشکلات ادراری کاهش می یابد.

پزشک این درمان را چندین بار تکرار می کند تا زمانی که عوارض بیماری به طور کامل کاهش یابد. TUMT در مطب پروستات درمان می شود و فقط به بی حسی موضعی نیاز دارد.

درمان دارویی

درمان دارویی برای بزرگی پروستات نیز استفاده می شود. برای درمان بزرگی پروستات، مسدود کننده های آلفا موثر هستند و در صورت شدید نبودن بیماری می توانند توسط پزشک تجویز شوند. کپسول آلفا بلاکر با شل کردن مجرای ادرار و کاهش فشار پروستات علائم و عوارض بیماری را کاهش می دهد.

در زیر چندین داروی آلفا بلوکر برای بزرگ شدن پروستات فهرست کرده ایم:

ترازوسین

پرازوسین

دوکسازوسین

ترازوسین

آلفوسازین

چند روز تا چند هفته طول می کشد تا دارو در کاهش علائم بزرگی پروستات موثر باشد. عوارض جانبی این داروها شامل سرگیجه، سردرد، خستگی، گرفتگی عضلات، اختلالات خلقی و فشار خون پایین است.